Maté
Maté
Yerba Maté je bylinný nápoj připravovaný z jihoamerického keře Cesmíny paraguayské. Říká se mu zelené zlato indiánů, čaj jezuitů, paraguayský čaj nebo nápoj pohostinnosti. ‚Yerba‘ znamená ‚list‘ a ‚maté‘ je původní název pro nádobu – vydlabanou tykev, ze které se nápoj pije. Pěstuje se především v Argentině, Brazílii, Paraguayi, Uruguayi a Chile. Je velmi bohatý na látku podobnou kofeinu, která se říká matein a má proto rovnoměrně povzbudivý účinek. Z keře Cesmíny se používají listy, které se sekají samotné nebo se stonkem. Nápoj Maté se popíjí kovovým nebo bambusovým brčkem, nazývaným bombilla, z vydlabané tykve, nazývané kalabasa. Maté má příznivé, léčebné účinky na lidský organismus. Tamní lidé věří, že jim zajišťuje vitalitu a dlouhověkost. Dnes je nejoblíbenějším nápojem Jižní Ameriky.