Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.
Med je hodnotná potravina přírodního charakteru a vynikající přírodní sladidlo. Skládá se z jednoduchých cukrů, z glukózy a fruktózy, které jsou nejpřijatelnější pro lidský organizmus.
Obsahuje mnoho cenných látek, zejména vitamíny, bílkoviny, enzymy, minerální látky,aminokyseliny, éterické oleje a další zdraví prospěšné látky. Pravidelné denní užívání medu v malých dávkách upevňuje naše zdraví a posiluje imunitu lidského organizmu. Med je dobrá a významná prevence.
Každý med po určitém čase zkrystalizuje – ztuhne, krystalizace je přirozená vlastnost medu. Kvalitní a správně ostřený med krystalizuje vždy – je to známka pravosti a kvality.
O blahodárných účincích medu věděli dobře už ve starém Egyptě, přestože o jeho účincích neměli žádné vědecké studie. Znali ho z každodenního života. Hojivých účinků medu bylo využíváno i za první světové války, kdy se užíval k čištění infikovaných a hnisavých ran a k jejich rychlému hojení. Stejné účinky má pro hojení jizev.
Med obsahuje minerální látky, bílkoviny, vitamíny, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek, které naše tělo dokáže ku prospěchu využít.
Podávání medu se doporučuje například při následujících obtížích :
• Zánět horních cest dýchacích - Pozor! Nikdy nedávejte med do horkého čaje. Látky, které mají blahodárné účinky, jsou při zahřátí nad 45 stupňů zcela zničeny.
• Prořezávání zoubků u dětí - podávat lžičku medu, otupuje bolest
• Na infekci močového měchýře stačí rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít.
• Na vysoký cholesterol platí zase 2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2 dcl teplé vody.
Tip : Jak se vyléčit z nachlazení, škrábání v krku, vyčerpání?
Stačí vzít kousek čerstvého zázvoru, oloupat, nastrouhat najemno, vymačkat dostatečné množství citrónové šťávy a vše zamíchat do medu a dát do skleničky pod víčko, v lednici vydrží několik týdnů. Používáme při obtížích : škrábání v krku, kašel, rýma, knedlík v krku, vyčerpanost… jednu lžičku ráno a večer. Léčbu je vhodné kombinovat s bylinným čajem na nachlazení, chřipku, průdušky - více informací o léčivých bylinných čajích naleznete v sekci bylinné čaje